Wat is het verschil tussen bodemenergie, aardwarmte en ultradiepe geothermie?
Er zijn grote verschillen tussen aardwarmte (geothermie), bodemenergie (bodemwarmte) en ultradiepe geothermie:
- Bodemenergie (bodemwarmte) is de energie die je uit de ondiepe aarde oppompt. De warmte wordt gewonnen tot circa 300 m diepte en met een warmtepomp verwarmd tot 55 °C. De pomp is individueel aan te sluiten op een goed geïsoleerd huis of gebouw. (meer over bodemwarmte en warmtepompen)
- Aardwarmte (geothermie) is warm water dat door de aarde zelf op temperatuur is gebracht. Om aardwarmte te winnen moeten we dieper de aarde in (500 m tot 4 km); op die diepte heeft het water een temperatuur van 55 tot 120 °C. In Nederland winnen we aardwarmte op 2 tot 3 kilometer diepte. Dat kan worden gebruikt om huizen, gebouwen en industrie te verwarmen zonder dat een warmtepomp nodig is. Op een aardwarmtebron worden duizenden woningen (en/of meerdere bedrijven) aangesloten. Om gebruik te maken van aardwarmte is er naast een aardwarmte-installatie ook een warmtenet nodig, een leidingnet dat de warmte naar de gebruikers vervoert.
- Met ultradiepe geothermie (UDG) is op een diepte tussen de 4-6 km warmte met een temperatuur van 120 tot wel 200°C te winnen. De afgelopen vijf jaar heeftEBN veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verschillende vormen van aardwarmte. Warmte winnen op meer dan 4 kilometer diepte vereist dure technologie. Ook is nog niet goed in beeld hoe succesvol UDG kan zijn.