Kiezen voor aardwarmte
Gemeenten gaan niet over één nacht ijs bij de keuze voor warmte-oplossingen. Vooraf is onderzoek nodig en overlegt de gemeente met inwoners, ondernemers en andere stakeholders. Daarbij moet onder andere duidelijk worden of de voorkeur uitgaat naar collectieve warmte oplossingen (een warmtenet) of individuele oplossingen (elk huis of gebouw wekt zelf stroom of warmte op).
Aardwarmte is een betaalbare vorm van duurzame energie en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. De beschikbaarheid van aardwarmte, de omvang van de warmtevraag en de mogelijkheden voor een warmtenet verschillen per regio. Naast aardwarmte is een ander duurzaam alternatief voor warmte, restwarmte van (duurzame) industrie of uit de afvalverbranding. Deze warmte heeft net als aardwarmte veelal een hoge of middelhoge temperatuur. Andere mogelijkheden zijn energie (elektriciteit en warmte) uit biomassa of energie uit wind en zon.
Bevorderen collectieve warmte oplossingen
Om aardwarmte te kunnen gebruiken is een warmtenet nodig. Met de Wet collectieve warmte (Wcw) staat de groei en verduurzaming van deze collectieve warmtesystemen centraal. De wet- die op 1 juli 2024 in werking zou moeten treden- moet stimuleren dat in de komende jaren zo’n 2,6 miljoen extra aansluitingen worden verwezenlijkt als alternatief voor gas (bron: EZK). Volgens de Wet Collectieve Warmtevoorziening mogen gemeenten warmtekavels toewijzen aan warmtebedrijven die hiervoor een collectief (gemeenschappelijk) warmtenet kunnen ontwikkelen, dat aardwarmte als warmtebron heeft.
Ondersteuning van deskundigen
Warmteprojecten, en in het bijzonder aardwarmte-ontwikkeling, vragen veel kennis en tijd. Stakeholders, waaronder gemeenten, kunnen zich laten assisteren door organisaties die hier al veel ervaring mee hebben. De ‘Handreiking geothermie’ van het Expertise Centrum Warmte (ECW) helpt gemeenten bij het kiezen van de juiste rol die zij kunnen aannemen bij een geothermieproject.
Overheden kunnen zich bij Geothermie Nederland aansluiten als ‘kennispartner’. Zo kan men uit de eerste hand kennis en praktijkervaring opdoen en meepraten over de uitdagingen waar de sector voor staat. Lees meer op geothermie.nl.