De Nederlandse bodem leent zich goed voor warmtewinning. Aardwarmte (ook bekend als geothermie) komt meer en meer in beeld als warmtebron voor woningen en kantoren.

Zijn er plannen voor een aardwarmte-installatie bij jou in de buurt? De gemeente heeft een belangrijke rol in  het informeren en betrekken van omwonenden.

Kiezen voor aardwarmte
Om aardwarmte kosteneffectief te winnen, moeten er duizenden woningen (en/of meerdere bedrijven) worden aangesloten in de buurt van de winningslocatie. Of je gebruik kunt maken van aardwarmte wordt bepaald door je gemeente.

 

 

In 2021 moeten gemeenten voor alle wijken een plan hebben voor een warmtevoorziening zonder aardgas. Regio’s en gemeenten kiezen altijd voor een combinatie van energiebronnen. Aardwarmte krijgt in de collectieve “energiemix” naar verwachting een belangrijke plaats. Aardwarmte (geothermie) wordt namelijk gezien als een van de schoonste en goedkopere bronnen van duurzame warmte.

Initiatief nemen
Steeds vaker wachten betrokken bewoners de verduurzamingsplannen van hun gemeente niet af, maar willen in een vroeg stadium zelf actie ondernemen. Bewoners kunnen gezamenlijk een energiecoöperatie vormen en zo co-investeerder van een energieproject worden.

Lees meer

 

Aardwarmte in de buurt

Wat kan ik verwachten als er een aardwarmte installatie komt

De gemeente heeft een belangrijke rol in het informeren en betrekken van omwonenden. Aardwarmte-ontwikkelaars hebben zich via de Gedragscode Omgevingsbetrokkenheid bij aardwarmteprojecten verplicht om omwonenden zo vroeg mogelijk te betrekken bij het aardwarmteproject.

Van idee of plan tot de start van de aardwarmtewinning zijn diverse fases te herkennen. Vanaf de eerste verkenningen gaan meestal enkele jaren voorbij voordat de boor de grond in gaat. Dit heeft te maken met de omvangrijke voorbereiding en het doorlopen van wettelijke procedures. Ook zijn meerdere vergunningen nodig.

Lees meer
Het winnen van aardwarmte

Waar in Nederland wordt
aardwarmte gewonnen?

In Nederland zijn tot nu toe 24 aardwarmte-installaties. Er zijn diverse projecten in voorbereiding waarbij woonwijken met aardwarmte verwarmd gaan worden. In het Zuid-Hollandse Pijnacker worden de eerste woningen verwarmd met aardwarmte. Het doublet van tuinder Ammerlaan verwarmt 24 kassen, meerdere bedrijfsgebouwen, een middelbare school, een zwembad en bijna 600 woningen.

 

Bekijk alle winningslocaties

Veiligheid en risicobeperking

Veiligheid staat centraal

 

Veilig en verantwoord winnen van aardwarmte is van groot belang. Om die reden moeten aardwarmte-operators vooraf risico’s voor de mens en het milieu grondig onderzoeken. De operator is daarnaast verplicht om voor en tijdens het winnen veiligheidsmaatregelen te treffen en -procedures na te leven. SodM ziet toe op de handhaving en controleert de naleving van wet- en regelgeving

Lees meer

Gerelateerd nieuws

De ontwikkeling van aardwarmte

Nieuw potentieonderzoek aardwarmte en HTO in Zuid-Holland

Nieuw onderzoek van IF Technology en Energie Beheer Nederland (EBN) laat zien dat in Zuid-Holland de potentie van aardwarmte groter is dan eerder gedacht. Verder […]

Bekijk nieuws
Aardwarmte in de buurt

Drukbezochte warmtebijeenkomst Aardwarmte Drachten

Op 11 mei 2023  werden woningbouwcorporaties, huurdersbelangenorganisaties, verenigingen van eigenaren, kantooreigenaren, warmtegrootverbruikers en andere belanghebbenden geïnformeerd over de plannen van een warmtenet en de mogelijkheden […]

Bekijk nieuws
De ontwikkeling van aardwarmte

Tien zoekgebieden voor onderzoeksboringen naar aardwarmte bekend

Het onderzoeksprogramma SCAN wordt uitgevoerd om meer inzicht te verkrijgen in de Nederlandse ondergrond voor de winning van aardwarmte. Eerder verzamelde SCAN hiervoor 1800 kilometer […]

Bekijk nieuws