De Nederlandse bodem leent zich goed voor warmtewinning. Aardwarmte (ook bekend als geothermie) komt meer en meer in beeld als warmtebron voor woningen en kantoren.
Zijn er plannen voor een aardwarmte-installatie bij jou in de buurt? De gemeente heeft een belangrijke rol in het informeren en betrekken van omwonenden.
Kiezen voor aardwarmte
Om aardwarmte kosteneffectief te winnen, moeten er duizenden woningen (en/of meerdere bedrijven) worden aangesloten in de buurt van de winningslocatie. Of je gebruik kunt maken van aardwarmte wordt bepaald door je gemeente.
In 2021 moeten gemeenten voor alle wijken een plan hebben voor een warmtevoorziening zonder aardgas. Regio’s en gemeenten kiezen altijd voor een combinatie van energiebronnen. Aardwarmte krijgt in de collectieve “energiemix” naar verwachting een belangrijke plaats. Aardwarmte (geothermie) wordt namelijk gezien als een van de schoonste en goedkopere bronnen van duurzame warmte.
Initiatief nemen
Steeds vaker wachten betrokken bewoners de verduurzamingsplannen van hun gemeente niet af, maar willen in een vroeg stadium zelf actie ondernemen. Bewoners kunnen gezamenlijk een energiecoöperatie vormen en zo co-investeerder van een energieproject worden.