De Nederlandse bodem leent zich goed voor warmtewinning. Op steeds meer plekken in Nederland worden kassen en bedrijfsgebouwen met aardwarmte verwarmd. Maar aardwarmte (ook bekend als geothermie) komt ook meer en meer in beeld als warmtebron voor woningen en kantoren. Voor het traject tot een werkende installatie is een warmtevraag nodig die gelijk staat aan de warmtebehoefte van minimaal 4.000 woningen.
Aardwarmte kan bijdragen aan een duurzame warmtevoorziening. Maar deze warmtebron is niet overal mogelijk. Wanneer kun je wel of geen aardwarmte toepassen en tegen welke kosten? Om te bepalen of aardwarmte een geschikte warmte-oplossing en een interessante investering is, moet een initiatiefnemer een zorgvuldige afweging maken. Maak gebruik van de Checklist Oriëntatie Aardwarmte:
ChecklistVoordelen van investeren in aardwarmte voor ondernemers die ook aardwarmte willen gebruiken:
- Een investeerder/afnemer is verzekerd van een stabiele energieprijs, tegen een gunstiger tarief dan aardgas.
- Omwonenden krijgen een gezondere leefomgeving waarin aanmerkelijk minder CO2, fijnstof en andere schadelijke stoffen worden uitgestoten.
- Bedrijven zijn niet meer afhankelijk van fossiele energiebronnen, zoals olie (industrie) en aardgas
Nadelen van investeren in aardwarmte:
- Relatief nieuwe technologie die nog niet concurrerend is zonder subsidies
- Aardwarmte is niet in elke situatie rendabel toe te passen (warmtevraag nodig die gelijk staat aan minimaal 4.000 woningen)