3. Welke stappen neemt een aardwarmteproject?

Wat komt er kijken bij de aanleg van een warmtenet?

Meestal neemt een energiebedrijf/warmtebedrijf in samenspraak met de gemeente en veelal woningcorporaties het initiatief voor een warmtenet. Er moeten voldoende klanten zijn. Appartementengebouwen en grote gebouwen met één eigenaar kunnen een grote eerste klant zijn, waarna meerdere volgen tot aan gehele woonwijken. De aanleg van een warmtenet is kostbaar en ingrijpend, omdat de straten open moeten. In samenspraak met de gemeente wordt de aanleg van een warmtenet zo mogelijk gecombineerd met bijvoorbeeld rioolvernieuwing of herinrichting van de openbare ruimte.

Voordelen warmtenet

Een warmtenet heeft de potentie om het verwarmen van woningen voor inwoners duurzaam en betaalbaar te houden. De warmte via het warmtenet heeft een middelhoge temperatuur – tussen de 55 en 75 graden. Deze is meestal zonder aanpassingen te gebruiken in huizen en gebouwen.

Overzicht warmtenetten

De Warmteprojectentool biedt een geografische weergave van alle warmtenetten in Nederland, op een landkaart. De warmteprojecten die als hoofdbron geothermie gebruiken zijn ook op de kaart inzichtelijk. Met de filterfunctie of een klik op de kaart, is informatie over de projecten toegankelijk. Bezoek de Warmteprojectentool op www.warmtenetwerk.nl