Van grote delen in Nederland weten we al hoe de ondergrond eruitziet. Dankzij onderzoek voor de olie- en gaswinning is sinds de jaren vijftig al veel bekend over de samenstelling van de bodem. Deze gegevens staan in het databestand ThermoGIS. Van een aantal gebieden zijn nog geen gegevens, terwijl deze…
Lees verderOm aardwarmte te benutten moet er in de buurt een warmtenet zijn. Dit is een leidingnet dat het warme water van de winningslocatie naar de afnemers brengt en het afgekoelde water terugvoert naar de winningslocatie. Een woning of bedrijf wordt op het warmtenet aangesloten via een ontvangststation, een kastje met…
Lees verderMet seismisch onderzoek worden kunstmatig geluidsgolven opgewekt in de ondergrond. Deze golven leveren een globaal beeld op van de samenstelling en omvang van de bodemlagen tot maximaal 6 km diepte. De methode is vergelijkbaar met het maken van een echo in het ziekenhuis. Bij seismisch onderzoek op land maakt de…
Lees verderOm aardwarmte te benutten moet er in de buurt een warmtenet zijn. Dit is een leidingnet dat het warme water van de winningslocatie naar de afnemers brengt en het afgekoelde water terugvoert naar de winningslocatie. Een woning of bedrijf wordt op het warmtenet aangesloten via een ontvangststation, een kastje met…
Lees verderDe warmtevraag van een woning (of een bedrijf met beperkte warmtevraag) is relatief klein. Deze staat niet in verhouding tot de kosten van de aanleg van ondergrondse leidingen van- en naar de aardwarmtebron. Aardwarmte is rendabel bij een groot aantal warmte-afnemers of een kleiner aantal afnemers met een grote warmtevraag.…
Lees verderAls er een warmtenet in een woonwijk wordt aangelegd, is de aansluiting meestal verplicht.
Lees verderMet name tijdens het onderzoek en de aanleg kunt u overlast ervaren. Mogelijk komt er seismisch bodemonderzoek (geluidsgolven). Dit type onderzoek veroorzaakt bodemtrillingen die voelbaar zijn in de omgeving. De kans dat de trillingen voor schade of overlast zorgen, is minimaal. Het is evenmin aannemelijk dat op een later moment…
Lees verderDe provincie adviseert samen met andere partijen over de vergunning om aardwarmte te mogen opsporen én om aardwarmte te mogen winnen. Zie Van concept tot uitvoering. De provincie vraagt advies aan de gemeente. Het is mogelijk om bezwaar te maken bij de gemeente: de Omgevingswet geeft inwoners de mogelijkheid tot…
Lees verderIn 2020 zijn er in Nederland 24 locaties waar aardwarmte wordt gewonnen, op 20 locaties zijn projecten in voorbereiding en voor 15 locaties zijn er plannen. Hier vind je de locaties.
Lees verderDe warmtewet bepaalt dat aardwarmte niet duurder mag zijn dan verwarming met aardgas. De kosten van aardwarmte zijn stabiel en voorspelbaar; de grootste kostenpost is de voorbereiding en aanleg van het systeem. Die kosten zijn eenmalig. De kosten van verwarming met aardwarmte zijn gelijk of lager dan van verwarming met…
Lees verderIedereen kan een initiatief nemen, maar meestal is het een aardwarmte-ontwikkelaar die in een bepaald gebied de kansen van aardwarmte wil onderzoeken. Maar ook een energiebedrijf of een gemeente kan een initiatief starten, bijvoorbeeld vanuit de wens om de energiebronnen te verduurzamen. Hetzelfde geldt voor energiecoöperaties, ondernemers of bewonersgroepen. Een…
Lees verderMeestal neemt een energiebedrijf/warmtebedrijf in samenspraak met de gemeente en veelal woningcorporaties het initiatief voor een warmtenet. Er moeten voldoende klanten zijn. Appartementengebouwen en grote gebouwen met één eigenaar kunnen een grote eerste klant zijn, waarna meerdere volgen tot aan gehele woonwijken. De aanleg van een warmtenet is kostbaar en…
Lees verderGeothermie wordt gezien als een van de schoonste en goedkopere bronnen van duurzame warmte. Maar hoeveel CO2-uitstoot produceren een geothermiebron en de warmtenetten daadwerkelijk? TNO deed onderzoek (december 2020) en zet in een whitepaper de feiten op een rij. Maurice Hanegraaf, TNO: “Geothermie is nu al één van de schoonste…
Lees verderAardwarmte wordt beschouwd als midden temperatuur warmte. Alternatieven zijn restwarmte uit de industrie of afvalverbranding. Dit is veelal hoge temperatuur warmte. Daarnaast elektrische energie of warmte uit biomassa of energie uit wind en zon. Lage temperatuur warmte is te genereren via grondwarmte- of luchtwarmtepompen, en uit oppervlaktewater, riolering of drinkwaterleidingen…
Lees verderSinds 2000 wordt in Nederland aardwarmte gewonnen; nu al zijn er 24 winningslocaties. Geen van de aardwarmte-installaties is al aan het einde van de levensduur. Kijk voor ervaringen bij locaties.
Lees verderOm te kunnen starten met aardwarmtewinning is een opsporingsvergunning, een omgevingsvergunning en een winningsvergunning nodig. Voor meer informatie zie: Wetgeving.
Lees verderHet is mogelijk om het warmtenet in te zetten voor koeling. Meer daarover op warmtenetwerk.nl
Lees verderDe aardwarmtewinnings-installatie bevindt zich op een omheind terrein van 30 bij 30 meter. Hierop staat een gebouw van zo’n 20 bij 20 meter voor de installaties zoals pompen en filters, ruimten voor opslag en een kantoor. Vanuit de omgevingswet is de aardwarmte-ontwikkelaar verplicht om zorg te dragen voor een goede…
Lees verderAardwarmte is op meerdere manieren een duurzame bron van energie. Ten eerste is de voorraad die in de aardkorst zit nagenoeg onuitputtelijk. Door natuurlijke processen in de kern van de aarde is het water herbruikbaar (want het wordt steeds opnieuw opgewarmd). Wel zal de temperatuur van de hete grondlagen door…
Lees verderOmdat aardwarmtewinning in de ondergrond plaatsvindt, wordt aardwarmte geassocieerd met aardgaswinning en daarmee met de kans op aardbevingen zoals in Groningen. Gelukkig is de kans op bevingen door aardwarmtewinning zeer klein. Door gas uit de ondergrondse gasvelden te halen ontstaat er een ‘gat’ dat kan zorgen voor verzakkingen. Bij aardwarmte…
Lees verderDe initiatiefnemer onderzoekt in een vroeg stadium welke klanten er zijn voor aardwarmte. De eigenaar van het warmtenet, meestal het energiebedrijf, zal zelf de klanten informeren. Je kunt als belangstellende altijd het energiebedrijf om informatie vragen.
Lees verderAls uw bedrijfsgebouw of woning is aangesloten op het warmtenet, kunt u niet kiezen van welke bron u warmte wilt ontvangen. U kunt wel de aanbieder (het energiebedrijf) om uitleg vragen.
Lees verderHet is wenselijk dat de gemeente een belangrijke bijdrage levert aan het informeren en betrekken van omwonenden. Aardwarmte-ontwikkelaars hebben zich via een gedragscode verplicht om omwonenden te betrekken bij het aardwarmteproject. Actuele informatie via internet, op papier, via bijeenkomsten en een telefoonnummer voor contact.
Lees verderMeestal hoeft aan radiatoren, vloerverwarming of temperatuurregeling niets te veranderen. Soms is het mogelijk om de temperatuur te regelen via een mobiele app. De cv-ketel verdwijnt uit het gebouw of woning. Extra isoleren kan bijdragen aan verdere verlaging van de energierekening. Soms zijn er extra aanpassingen nodig aan gebouwen om…
Lees verderDe aardwarmtewinnings-installatie bevindt zich op een omheind terrein van 30 bij 30 meter. Hierop staat een gebouw van zo’n 20 bij 20 meter voor de installaties zoals pompen en filters, ruimten voor opslag en een kantoor. Vanuit de omgevingswet is de aardwarmte-ontwikkelaar verplicht om zorg te dragen voor een goede…
Lees verderU kunt zelf het energiebedrijf of de gemeente benaderen. De gemeenten moeten de komende jaren plannen maken voor een energievoorziening zonder aardgas. Een centrale vraag is: gaan alle gebouwen individueel energie opwekken of kiezen gemeenten voor een collectief warmtenet met duurzame warmtebronnen?
Lees verderVan idee of plan tot de start van de aardwarmtewinning zijn vijf fases te herkennen: verkennen (1), opsporen (2), voorbereiden (3), winnen (4) en afsluiten (5). Het vertrekpunt van een aardwarmteproject is seismisch onderzoek waaruit blijkt dat er aardwarmte in de ondergrond zit. De ontwikkelaar laat uitgebreide geologische berekeningen uitvoeren…
Lees verderVanaf de eerste verkenningen gaan meestal enkele jaren voorbij voordat de boor de grond in gaat. Dit heeft te maken met de omvangrijke voorbereiding en het doorlopen van wettelijke procedures. Zie Van concept tot uitvoering
Lees verderIn 2021 moeten gemeenten voor alle wijken een plan hebben voor een warmtevoorziening zonder aardgas. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de lokale omstandigheden. Daarom wordt per regio een regionale energiestrategie gemaakt, waarin de mogelijke warmtebronnen staan omschreven. Elke regio maakt een keuze voor diverse energiebronnen. Alternatieven voor aardgas zijn zonne-…
Lees verderAardwarmte is een (hoofdzakelijk) duurzame energiebron en kan zodoende bijdragen aan de energietransitie, de overgang naar duurzame energiebronnen. Gemeenten hebben een hoofdrol in de regie van de energietransitie. Zie ook Hoe past aardwarmte in de regionale energiestrategie?
Lees verderDe aardwarmte sector - ontwikkelaars en aardwarmte specialisten - hebben hun visie op de toekomst van aardwarmte in Nederland vastgelegd. In dit Masterplan (2018) wordt uiteengezet op welke wijze aardwarmte zich kan doorontwikkelen tot een basis energiebron.
Lees verderIn het buitenland waar hoge temperaturen al ondieper aanwezig zijn, zoals in delen van de VS, Italië en IJsland is het gebruikelijk om geothermie ook in te zetten voor het opwekken van elektriciteit. In Nederland vinden we deze hoge temperaturen pas op grotere diepte (>4). Daarmee valt dit onder de…
Lees verderHet is mogelijk om te investeren in een aardwarmteproject. Zie Ondernemen in aardwarmte
Lees verder