Terug naar nieuwsoverzicht

SCAN: al 1000 kilometer aan seismische data

Het programma Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) heeft deze week een nieuwe mijlpaal bereikt. Bij de gemeente Laarbeek (Noord-Brabant) werd de 1000e kilometer data verzameld door Rossingh Geophysics. SCAN onderzoekt de Nederlandse ondergrond voor de toekomstige toepassing van aardwarmte, en is daarmee in de zomer van 2019 begonnen. Het brengt die gebieden in Nederland in beeld waarvan nog onvoldoende data beschikbaar is. Het programma wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Het opzetten en soepel laten verlopen van deze operatie, die langs vooraf zorgvuldig bepaalde rechte lijnen van tientallen kilometers lang door het Nederlands landschap beweegt, is een behoorlijke logistieke klus. Het onderzoek is inmiddels langs geweest in meer dan 130 gemeenten.  Er werden daarbij ongeveer 16.000 gaten geboord, bijna 200.000 geofoons geplaatst en meer dan 148.000 uren in het veld gewerkt.

Wetenschappelijke boringen

Met nu 1000 kilometer op de teller is het seismisch onderzoek nog lang niet afgelopen, het loopt naar verwachting nog door tot eind 2021. Maar ook dan is het SCAN-programma nog niet klaar. Gitta Zaalberg, programma manager geotechnische operaties bij EBN: “Naast het herbewerken van bestaande en het verzamelen van nieuwe, seismische data worden nu ook de eerste voorbereidingen getroffen voor wetenschappelijke boringen. Met de boringen krijgen we een nog beter inzicht in de ondergrond. En daarmee komen we stap voor stap dichterbij het realiseren van duurzame warmte.”

Zie ook scanaardwarmte.nl