‘Mogelijke doorbraak voor geothermische productie met ‘steel shot’-boortechniek’
Samen met Europese partners zijn TNO en de Nederlandse boorspecialist Canopus het DEPLOI-project gestart, om robuuste en veilige geothermische productie te verhogen tegen lagere kosten met geavanceerde stuurbare boortechnologie.
DEmonstrate Production enhancement with LOw cost side track drilling. Het DEPLOI-project wordt gefinancierd vanuit het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Geo-energie. Dit is een Nederlandse subsidieregeling die de ontwikkeling van innovaties van duurzame, betrouwbare en betaalbare energiesystemen stimuleert.
Nieuwe boortechnologie om de productiviteit van geothermische reservoirs te verhogen
In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) zal onderzoek worden gedaan naar de Canopus-technologie voor gericht steel shot-boren. Deze innovatieve techniek is een mogelijke doorbraak om de productie van geothermische energie te verhogen tegen lagere kosten, stelt TNO. De olie- en gasindustrie gebruikt het concept van het boren van vertakkingen of ‘horizontalen’ vanuit de hoofdboring in het reservoir om de productie te verhogen. De huidige horizontale boortechnieken worden nauwelijks gebruikt voor geothermische boringen vanwege hun kosten en de richting gebonden beperkingen. De nieuwe ‘steel shot’-boortechniek zal de productie verhogen tegen lagere kosten dan een verticale put met een vergelijkbare output. De meervoudige lange horizontale boring zal ook de kans vergroten dat goede reservoirformaties worden gevonden, dit is momenteel een van de grootste risico’s voor geothermische projecten wereldwijd. De nieuwe boortechnologie heeft nog andere voordelen, zoals een betere kwaliteit van de boorputten en een kleinere voetafdruk van het materieel op de boorlocatie.
In dit project zal de nieuwe steel shot-boortechnologie voor gestuurd boren van lange horizontale zijspoorputten worden getest in een hydrostatische boorproefopstelling in Rijswijk. Naast het boor- en stuurvermogen zullen ook de boorpatronen van horizontale rasters worden onderzocht om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van productie maximalisatie te verbeteren.
Over het consortium
Het DEPLOI-consortium bestaat uit EBN, Storengy (Frankrijk), Technische Universiteit München (Duitsland), BRGM (Frankrijk), Well Guidance, Odfjell Well Services Coöperatief U.A. (Nederland), Nagra (Zwitserland), Canopus en TNO (Nederland). Het project loopt tot april 2022.
Lees meer op TNO.nl