Terug naar nieuwsoverzicht

Amsterdam gaat stadsbreed boren naar een alternatief voor aardgas

Amsterdam gaat op veel plekken in de stad diepe gaten boren, op zoek naar aardwarmte. Mogelijk is warmte uit de aardbodem in de toekomst een alternatief voor aardgas.

In 2040 moet Amsterdam volledig aardgasvrij zijn, is het streven van de gemeente. In de zoektocht naar alternatieven gaat Energie Beheer Nederland (EBN) vanaf 14 juni op verschillende plekken in de stad gaten boren.

Langs routes door de stadsdelen Zuidoost, Noord, Nieuw-West en Oost rijden tractors met kleine boorinstallaties achterop. Om de 60 meter maken ze een stop om een gat in gras, perk of park te boren. Daarin komt een stalen buis.

Onderin de tot wel 50 meter diepe buizen wordt een kleine hoeveelheid springstof geplaatst en tot ontploffing gebracht. Dat veroorzaakt geluidsgolven. Door de ondergrondse weerkaatsing daarvan in kaart te brengen, kan EBN vervolgens inschatten of er daadwerkelijk aardwarmte aanwezig is – en zo ja, waar.

Gevaar voor mens, dier of natuur vormt het onderzoek niet, zegt de gemeente. Bovengronds klinken de ontploffingen als doffe klappen.

Toekomstbeeld

De routes door Amsterdam zijn onderdeel van een landelijk onderzoek naar de aanwezigheid van geothermie – een andere naam voor aardwarmte. Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst worden verwarmd met warmte uit de aardbodem, zo bleek in september uit een tussentijdse conclusies van dat onderzoek.

Grote delen van de Nederlandse bodem zijn al in kaart gebracht, maar over de grond onder Amsterdam is nog weinig bekend. EBN zei eerder wel voorzichtig optimistisch te zijn over de kans om aardwarmte te vinden in de stad. Over het noorden van het land en Zuid-Holland is veel informatie over de ondergrond. Daar is olie en gas gewonnen, zei Gitta Zaalberg, bij EBN verantwoordelijk voor het onderzoek. “Maar van de regio Amsterdam weten we weinig. Hoe is de structuur? Hoe dik zijn de aardlagen?”

Het onderzoek in Amsterdam duurt tot en met september.

(Bron: Parool.nl)