Wanneer kun je aansluiten op aardwarmte?
Om gebruik te maken van aardwarmte is er naast een aardwarmte-installatie ook een warmtenet nodig, een leidingnet dat de warmte naar de gebruikers vervoert. De aanleg van een warmtenet is kostbaar en veelal ingrijpend, omdat de straten open moeten. De gemeente combineert de aanleg waar mogelijk met andere werkzaamheden zoals rioolvernieuwing of herinrichting van de openbare ruimte.
Een aansluiting op het warmtenet is meestal verplicht. De aanbieder, het energiebedrijf, bepaalt de kosten van de warmte. De overheid heeft de prijzen gereguleerd in de Warmtewet. Het kabinet werkt aan een opvolger van de Warmtewet. De officiële naam hiervan is de Wet collectieve warmtevoorziening (‘de WcW’). De Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft de ambitie uitgesproken dat op 1 juli 2024 de WcW in werking treedt.
Aanpassingen in huis
Na de aansluiting op het warmtenet verdwijnt de cv-ketel uit het gebouw of de woning. Binnenshuis wordt een afleverset geplaatst. Aan radiatoren, vloerverwarming of temperatuurregeling verandert niets. Of extra isoleren nodig is, hangt af van het type gebouw en de staat van onderhoud. Isolatie kan bij alle soorten verwarming wel bijdragen aan verlaging van de energierekening.
Kosten gebruik aardwarmte
De kosten van verwarming met aardwarmte zijn voor de gebruiker gelijk of lager dan van verwarming met aardgas. Ze worden in elk geval niet hoger: de Warmtewet bepaalt dat aardwarmte niet duurder mag zijn dan verwarming met aardgas. Met vragen over veranderingen in de energierekening na overstap op aardwarmte kun je terecht bij de gemeente of bij de eigenaar van het warmtenet, meestal het energiebedrijf.
Je kunt er vanuit gaan dat je geïnformeerd wordt, maar het is altijd mogelijk om informatie te vragen bij het energiebedrijf.
Lees meer over plannen voor warmtenetten in Nederland.
Veilig en verantwoord
Een absolute randvoorwaarde voor de ontwikkeling van aardwarmte is om dit op een veilige en verantwoorde wijze te doen. Aardwarmtewinning is gebonden aan strikte wet- en regelgeving. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zorgt voor toezicht en handhaving. Daarnaast zet de brancheorganisatie voor geothermie in Nederland zich ervoor in om de technologie en manier van werken steeds verder te optimaliseren. Lees meer op themapagina 4. Is aardwarmte veilig?.
Betrekken van de omgeving
De gemeente heeft een belangrijke rol in het informeren en betrekken van omwonenden. Het Expertise Centrum Warmte publiceerde op 14 april 2023 een ‘handreiking geothermie’ speciaal voor gemeenten. De nieuwe handreiking helpt gemeenten bij het kiezen van de juiste rol die zij kunnen aannemen bij een geothermieproject.
Aardwarmte-operators hebben zich via de gedragscode omgevingsbetrokkenheid verplicht om omwonenden zo vroeg mogelijk te betrekken bij het aardwarmte-initiatief of -project. Actuele informatie via internet en op papier, bijeenkomsten en telefonisch contact maken onderdeel uit van de communicatie.
In onderstaande video vertelt Tarek Hopman (Energie Transitie Partners) over de impact van het project Polanen op de omgeving. Ook vertelt hij meer over het gesprek met de omwonenden en glastuinbouwers. Zij gaan zelf ook gebruik maken van de aardwarmte vanuit het project. Lees meer over het aardwarmteproject Polanen op de projectpagina.